Τίποτε οριστικό ακόμα για το Πάσχα

Τίποτε οριστικό ακόμα για το Πάσχα


Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, διαφαίνεται μία μικρή σταθεροποίηση. Δεν είμαστε, όμως, σε θέση αυτή τη στιγμή να πούμε κάτι οριστικό για το Πάσχα. Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα του. Θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν οι μέρες, να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Συνεχίζεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, τόνισε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Μιλώντας στο Mega και για τα self assessments, η Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε πως διατέθηκαν για την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των Λυκείων πάνω από 420.000 self take a look at, «γεγονός που δείχνει τη μεγάλη ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας σ’ αυτό το μέτρο. Κάτι που προκαλεί ικανοποίηση».

Όπως είπε, τα επιβεβαιωτικά αποτελέσματα αυτών των tests θα δηλώνονται χωριστά στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ. «Όλοι αναλογιζόμαστε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Οι ασυμπτωματικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό, όχι μόνο στη σχολική αίθουσα και στη σχολική κοινότητα, αλλά και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Άρα, αποδεικνύεται ότι είναι ένα μέτρο που βοηθά στον καλύτερο εντοπισμό των ασυμπτωματικών φορέων, κάτι που θα μειώσει τη διασπορά. Αυτό έχει αποδειχθεί και από άλλες χώρες, που τα έχουν χρησιμοποιήσει, όπως η Αυστρία» εξήγησε.

Όπως και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, και η κ. Πελώνη προανήγγειλε πως «εντός της εβδομάδας περιμένουμε να υπάρξει διάθεση self take a look at και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων και στην επόμενη φάση προτεραιοποιούνται οι παραγωγικές ηλικίες, μέχρι 67 ετών. Τα self take a look at είναι ένα πολύ σημαντικό, συμπληρωματικό εργαλείο για τη μείωση της διασποράς και  τη σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Είναι συμπληρωματικό, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους καθημερινούς χιλιάδες ελέγχους που γίνονται από τον ΕΟΔΥ, αλλά και το “τείχος” ανοσίας που χτίζεται σιγά-σιγά με τον εμβολιασμό. Μην ξεχνάμε, βεβαίως, ότι ακόμη και αν είμαστε αρνητικοί στο take a look at, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ως προς την τήρηση των μέτρων. Όσο βρίσκεται ο ιός στη ζωή μας, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν και να τον πολεμάμε με τα πρόσθετα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας» υπογράμμισε. 

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε πως την Παρασκευή και σταδιακά έως τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, «είναι μία μεγάλη κατηγορία ανθρώπων, γύρω στους 800.000 συμπολίτες μας» σημείωσε. Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και για τους 55-59 ετών και το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου για τους 50-54 ετών. Ο συνολικός πληθυσμός αυτών των κατηγοριών είναι 2,2 εκατομμύρια πολίτες. «Με αυτούς θα χτιστεί και το πρώτο μεγάλο τείχος ανοσίας. Ήδη, οι 60 ετών και άνω εμβολιάζονται και προχωράμε, ώστε τον Ιούνιο να είμαστε  στους ακόμα νεότερους. Όσα  περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο πιο πολύ θα επιταχύνονται οι εμβολιασμοί. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ρυθμό 55.000, ίσως και παραπάνω, εμβολιασμών ημερησίως και ανάλογα με τις ροές μπορεί να αυξάνεται. Εκτιμώ ότι τον Ιούνιο θα έχει ανοίξει η διαδικασία και για τους 40άρηδες» ανέφερε.

Όπως συμπλήρωσε, «όσο καλύτερα θωρακισμένος είναι κανείς, τόσο το καλύτερο, γιατί κινδυνεύει λιγότερο από τον κορωνοϊό. Αν έχει εμβολιαστεί κάποιος, μπορεί να νοσήσει, αλλά δεν νοσεί βαριά και δεν κινδυνεύει η ζωή του. Αυτό δείχνουν όλες οι έρευνες και τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, αλλά και από χώρες που έχουν προχωρήσει πάρα πολύ, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ» είπε η Αριστοτελία Πελώνη.

Resource link

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.