Συνομιλίες των Πρασίνων με CDU/CSU για κυβέρνηση συνασπισμού

Συνομιλίες των Πρασίνων με CDU/CSU για κυβέρνηση συνασπισμού


Οι Πράσινοι στη Γερμανία συναντήθηκαν με τους συντηρητικούς της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ την Τρίτη για συνομιλίες για να διερευνήσουν εάν αυτοί και ένα μικρότερο φιλελεύθερο κόμμα θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εθνικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Καθώς κανένα κόμμα δεν κέρδισε τη συνολική πλειοψηφία, έχουν ξεκινήσει γύροι συνομιλιών για τον συνασπισμό που θα μπορούσε να διαρκέσουν μήνες, με τους συντηρητικούς και τους Σοσιαλδημοκράτες να ζητούν μικρότερους εταίρους με στόχο την εξασφάλιση της εξουσίας.

Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες, όπου ο πρόεδρος ή ο μονάρχης καλεί τα κόμματα να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στη Γερμανία εναπόκειται στα ίδια να βρουν τους δικούς τους εταίρους.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που κέρδισαν ελάχιστα τις εκλογές, δήλωσαν την Κυριακή ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε τριμερείς συνομιλίες συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) φιλικούς προς τις επιχειρήσεις.

Οι συνομιλίες της Τρίτης θα βοηθήσουν τους Πράσινους να αποφασίσουν εάν θέλουν να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση με επικεφαλής το SPD ή τους συντηρητικούς, οι οποίοι υποχώρησαν σε ένα ιστορικά χαμηλό αποτέλεσμα στις εκλογές, αλλά δεν έχασαν την ελπίδα να διατηρήσουν την καγκελαρία.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο ανώτερος βουλευτής των Πρασίνων Μίκαελ Κέλνερ στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL/ntv, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος ότι οι Πράσινοι και το FDP θα συμφωνήσουν μαζί για το ποιος μεγαλύτερος σύμμαχος θα συνεργαστεί.

Μέχρι στιγμής, δύο μικρότερα κόμματα, τα οποία βρίσκονται από αντίθετα άκρα του πολιτικού φάσματος και διαφωνούν σε διάφορα ζητήματα, έχουν εργαστεί σκληρά για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και έχουν κρατήσει ανοιχτή την επιλογή σχηματισμού συνασπισμού με το SPD ή με τους συντηρητικούς.

Το FDP δήλωσε μετά από συνομιλίες το Σαββατοκύριακο και με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ότι αυτοί και το SPD αντιμετώπισαν εμπόδια σε μια πιθανή συμμαχία. Αυτό αυξάνει τα διακυβεύματα για τη συνάντηση της Τρίτης μεταξύ των συντηρητικών και των Πρασίνων.

Η ηγέτιδα των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν μετά τη συνάντηση της Τρίτης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι θα προτιμούσαν το SPD, αντί των συντηρητικών, να ηγηθεί ενός συνασπισμού με τους Πράσινους και το FDP – που ονομάστηκε συμμαχία “φανάρι” σύμφωνα με τα αντίστοιχα χρώματα των κομμάτων.

Η κ. Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, σχεδιάζει να παραιτηθεί μόλις σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση και θα παραμείνει μέχρι εκεί. Ο Άρμιν Λάσετ, πρόεδρος των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών , θέλει να τη διαδεχθεί ως καγκελάριος, αλλά δεν είναι δημοφιλής στους ψηφοφόρους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Source connection

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.