Να εξεταστεί η ενισχυτική δόση για όλους τους ενήλικες

Να εξεταστεί η ενισχυτική δόση για όλους τους ενήλικες


Στροφή στη γραμμή του για τις ενισχυτικές δόσεις κάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). 

Σύμφωνα με την επικεφαλής του οργανισμού, Αντρεα Αμόν, θα πρέπει να εξετασθεί η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του COVID-19 για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για όσους είναι άνω των 40 ετών.

Οι συστάσεις που εκδίδονται από το ECDC δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις της ΕΕ, αλλά χρησιμοποιούνται ως δείκτης για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την υγεία. Στις τελευταίες του οδηγίες, που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το ECDC είχε πει ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στο γενικό πληθυσμό, πτοτείνοντας τη χορήγηση τρίτης δόσης στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και στους ηλικιωμένους.

«Οι αναμνηστικές δόσεις θα πρέπει να εξεταστεί να χορηγηθούν σε όλα τα ενήλικα άτομα δίνοντας προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών», είπε η ίδια σε ηχογραφημένη δήλωση, σημειώνοντας ότι οι αναμνηστικές θα πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού προγράμματος εμβολίων.

«Τα διαθέσιμα στοιχεία που προκύπτουν από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν σημαντική αύξηση της προστασίας από λοιμώξεις και σοβαρές ασθένειες μετά την αναμνηστική δόση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες βραχυπρόθεσμα», ανέφερε το ECDC σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλωσόρισε την δήλωση λέγοντας πως η αξιολόγηση του κινδύνου είναι σαφής, «πρέπει να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό για να ελέγξουμε την πανδημία». «Θέλουμε να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Οι ενισχυτικές όσεις πρέπει να είναι διαθέσιμες για όλους τους ενήλικες, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών και τα ευάλωτα άτομα. Και ας κρατάμε αποστάσεις και μάσκες», προσθέτει η επικεφαλής της Κομισιόν. 

Resource hyperlink

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.